18:30

Vellinge IF

Referat: AIF Barrikaden - Vellinge IF

Startelva (4-1-4-1): Mikael L – Jonathan, Alex, Oskar, Danne – Johan Ahl – Linus, Johan L (”Kalmar”), Anders F, Björn M – Henke

Avbytare var Maksym som kom in som höger yttermittfältare i den 53:e min och spelade där i knappt 20 min innan han gick över och spelade resten av matchen längst ut till vänster istället, Sten som spelade sista 20 minuterna som högerback, Martin som spelade sista kvarten som innermittfältare till vänster och Osama som inte spelade alls.

Vellinge började väldigt försiktigt vilket gjorde att vi, trots vår för dagen något defensivare uppställning och en tanke att ligga lite lägre med hela laget än vi gjort tidigare i år, de första 7-8 minuterna nästan bodde på deras planhalva. De gjorde då ytterst korta besök på vår halva av planen. Vi skapade också ett par hyfsade om än inte glödheta chanser.

Vellinge såg så långt synnerligen ofarliga ut men man hade samtidigt en liten misstanke att de snart skulle försöka flytta upp laget och då visa en del av de kvalitéer som gjort dem till seriefavorit hos de flesta. Det visade sig också vara på det viset. Spelet jämnade ut sig och vardera laget hade en skaplig målchans innan Vellinge i den 32:a min tog ledningen sedan deras duktige Mattias Lindell gjort en mycket stark prestation när han först vände in och ut på en av våra spelare och sen gjorde ett ryck förbi ytterligare någon och tog sig ända ner till kortlinjen innan han med ett välavvägt inlägg träffade huvudet på Christoffer Bengtsson (sedermera utvisad) som kom rusande vid bortre stolpen och från 1 meters håll enkelt kunde nicka in bollen.

I den 39:e min var det dags för kvittering när Linus slog ett inlägg från höger som såg ut att gå förbi alla men som fångades upp av Danne en bit bortom bortre stolpen och han i sin tur slog ett inlägg till Henke som nickade i ribbans underkant och ner på mållinjen innan de lyckades rensa ut den – dock inte bättre än att Björn kunde slå in bollen med ett vårdat skott vid bortre stolpen från c:a 10 meter.

I 43:e min hade vi turen på vår sida när ett långskott som Mikael inte hade någon chans på tog klockrent i ribban. Ett mål där hade gjort förutsättningarna enormt mycket sämre när vi kom ut efter paus eftersom Vellinge IF är så pass organiserade att de nog kunde haft stora förutsättningar att försvara sin ledning samtidigt som nämnde Lindell är en livsfarlig kontringsspelare om man trycker på med mycket folk.

Nu blev det istället vi som tog ledningen redan efter mindre än 3 minuter efter halvtidsvilan. Linus slet sig förbi sin bevakare och spelade snett inåt bakåt till Björn som gjorde ett nytt säkert avslut.

Till att börja med verkade Vellingespelarna efter det här målet lite paralyserade och nervösa men efter 10-15 minuter hade de hämtat sig och nu vidtog en period snarlik 20-minutersperioden i början av andra halvlek mot Croatia förra veckan. De spelade nu ut ordentligt och efter ett par tilltrasslade situationer som såg farliga ut fick de en frispark från långt håll och långt ut på högerkanten som blev mycket farlig. Den var ganska hård och dök ner mot bortre krysset men Mikael lyckades tippa den till hörna via stolpen.

Det dröjde dock bara ytterligare någon minut innan den synnerligen välmotiverade kvitteringen var ett faktum och i det läget kändes det som att matchen höll på att rinna oss ur händerna. Den tidigare målskytten Christoffer Bengtsson var dock korkad nog att protestera sig till en andra varning nästan direkt efter kvitteringen. Detta kom naturligtvis ytterst lämpligt för oss och i motsats till hur det ibland blir när motståndaren får en man utvisad så tog vi över helt. Detta skedde givetvis delvis som en följd av att Vellinge omedelbart verkade bestämma sig för att slå vakt om den poäng de hade genom att backa ner med nästan hela laget.

I den 79:e min hade Sten en nick strax över efter ett inlägg av Maksym men vi kämpade på föredömligt för att få in ett segermål och i den 84:e min kom det. Anfallet började med ett inkast, vi såg ut att förlora bollen framför mål men Linus lyckades liksom gräva fram den på för honom typiskt sätt och slog en passning till Maksym som drog på rejält med ett skott som målvakten lämnade retur på och på den sköt Anders ännu ett distinkt skott och denna gång hade målvakten ingen chans.

De allra sista 2-3 minuterna av matchen blev ändå nervösa eftersom Vellinge nu givetvis startade en desperat offensiv och vaskade fram 3 hörnor inom en minut och det var ju inte särskilt långsökt att komma att tänka på förra hemmamatchen mot Bosniska då de också snackade sig till en utvisning i slutskedet och vi ledde just med 3-2 men Bosnien Hercegovina ju på övertid fick in ett mål som var bland det märkligaste man någonsin sett.
Nu redde vårt för dagen mycket storvuxna och bra försvar relativt enkelt ut samtliga hörnor och 3-2-segern var ett faktum. För dem som tycker att många mål alltid är ett tecken på en bra match måste våra matcher hittills i år framstå som suveräna. De har ju innehållit 4, 8, 5, 6, 5 resp. 5 mål.

Som de som inte bara skummat referatet förstår så hade vi den här gången de marginaler på vår sida som vi verkligen saknat i flera matcher tidigare. En eloge till den i Vellinge IF som uttalade sig för Sydsvenskan. Det är inte ofta någon ger en orättvist negativ bild av matchen ur egen synpunkt sett men den här gången beskrev man visserligen i det stora hela vad som hände på ett bra sätt men utelämnade då både stolp- o ribbskottet vilket var de som gör att Vellinge kändes förtjänta av segern.

Statistik: Hörnor: 2-7 Avslut på mål: 6-7 Avslut utanför: 7-4 (vi skjuter verkligen mycket mer än kanske någonsin tidigare den här säsongen.